Op 20 plekken, waaraan verhalen uit de Tweede wereldoorlog zijn verbonden, zijn verhalen op te roepen door met een met een smartphone een route te openen. Op deze manier komen wandelaars bij bijzondere historische gebeurtenissen die zijn aangevuld met persoonlijke verhalen van inwoners van Diemen die de oorlog hebben meegemaakt.
Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen. Er staan enkele monumenten in Diemen en op de joodse begraafplaats ligt een bijzonder urnenveld. Maar de meeste plekken die in de jaren 1940-1945 een belangrijke rol hebben gespeeld, passeer je zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.
De inwoners van Diemen hebben dagelijks de gevolgen ervaren van de Duitse bezetting. Verzetslieden pleegden hier aanslagen op treintransporten. Aan de Ouderkerkerlaan rolde in het grootste geheim verzetsblad Vrij Nederland van de pers. Joodse buren bleken plots vertrokken. Een hele woonbuurt moest tegen de vlakte om Duitse soldaten bij een bunkermuur op de Hartveldsebrug een ruimer schootsveld te geven. In een koude wintermaand hobbelden ernstig ondervoede kinderen ’s nachts in onverwarmde vrachtwagens naar pleeggezinnen in Friesland. Daar was meer eten dan de gaarkeuken aan de Muiderstraatweg bood.
De Dwars door Diemen route voert u langs 30 punten in en rond Diemen. Bij ieder punt staat een bord met de informatie en afbeeldingen.
Bij sommige punten is er in de app meer informatie opgenomen in de download dan op het bord.
De oorspronkelijke route is ca 15 jaar oud en het werd tijd deze aan te passen aan het huidige Diemen. Ten opzichte van de oude route zijn er een aantal nieuwe interessante punten bijgekomen. Er staan nu ook informatieborden bij De Sniep, Holland Park, De Schuilplaats, Spoorzicht, Van Medenbach Wakkerplein en in de Paulus Emtinckweg.