Hoepelwedstrijd 1893

Hoepelwedstrijd 1893

Let wel: we hebben de krant erbij van juli 1893. Een verslag van een hoepelwedstrijd waar 100 jongens aan deelnemen.
Duizenden nieuwsgierigen hebben zich verzameld bij de Muiderpoort in Amsterdam waar de wedstrijd begint en straks weer eindigt. 100 Jongens met een houten hoepel. Zo snel als ze kunnen over de Linnaeusstraat, de ophaalbrug over hup de Watergraafsmeer in en dan over die lange, lange kaarsrechte Middenweg totdat de Hartveldsebrug in zicht komt. Daar is eindelijk Diemen en het keerpunt bij het café van Vervetjes bij de Diemerbrug. Daar krijgen ze een stempel op hun bewijs.
Ze draaien ze om voor de terugweg: “In vollen draf ging het weder terug. En dat zij hard liepen, bewijzen zeker wel de tijden waarin de afstand afgelegd werd; velen waren binnen het half uur terug. Na aankomst kreeg ieder een glas melk.
Sommige jongens waren echter in Diemerbrug achtergebleven. Zij waren te moe om meteen terug te keren. Maar de krant vermoedde iets anders. “De reden dier vermoeidheid werd minder geweten aan den afstand dan aan de bemoeilijking, welke de knapen van de zijde der vrouwen onder het talrijk publiek ondervonden.”

Scroll naar boven