Excursies Evenementen 20/21

Excursies  Evenementen

 

Plannen 2020 Concept.

Door Corona geen excursies

en evenementen meer in 2020

En excursies enevenementen

verplaatst 2021

 

- Zaterdag 21 maart 2020, Algemene ledenvergadering.

  Burg Bickerstraat, 46a, (Grote zaal) 

  14.00 uur zaal open 13.00 uur

- Vanaf 14/15 april, Tentoonstelling in gemeente huis, meer info volgt.

- 24 mei 2010, excursie joodse begraafplaats, in Diemen?

- juni 2010, Koffieklets in juni 2010. Andere datums nog niet bekend.

- 14 juni, onthulling motormonument.

- ? mei Excursie naar  Vrijheidsmuseum te Groesbeek. (Zonder diner)

- 8 t/m 12 september 2020, Diemer Festijn.

- 12 september 2020, Diemer Festijn, HKD-kraam op de  kramen-markt.

- Zaterdag 12 september 2020, HKD Open Monumentendag.

- 13 november 2020, Vrijwilligersavond.

---------

- HKD wervingsfolder in de maak.

- Kindercanon in de maak.

 

Koffieklets 2020

 

De laatste Koffieklets was op : 15 februari '20.

Koffieklets 2020 afgelast ook in 2012

 

 

Koffieklets zaterdag 20 juni 2020 afgelast

Tussen 10.00 en 13.00 uur houdt de Historische Kring Diemen weer een "Koffieklets" in ons verenigingsgebouw "De Schakel"

aan de Burgemeester Bickerstraat 46b te Diemen.

Onder het genot van kopje koffie kunt u oude films, foto’s en andere zaken bekijken en oude herinneringen ophalen.

Ook verhalen vertellen over uw eigen leven en verleden in Diemen

Uiteraard zijn ook niet leden van de HKD welkom. 

De data zijn: hoplijk weer na 1 na september 2020

 

2019/2020

Nieuwe excursies na 1 september 2020,

of weer in 2021

 

Symposium 3 oktober

‘Verzet en verraad in de straat’

 

Op 3 oktober (19.30-22.30) organiseren een aantal inwoners van Diemen het mini-symposium‘Verzet en verraad in de straat’ in kerkgebouw 'De Ontmoeting', Schoolstraat 8. Naar aanleiding van de legging van struikelstenen – voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog - in onze wijk op vrijdagochtend 4 oktober.

Laura Israëls zal spreken over de oorlogsslachtoffers, Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen zal spreken over collaborateurs, Raymund Schütz bespreekt de rol van de joodse raad en Ronald van Gelder zal het hebben over verzetsmensen uit het centrum van Diemen. Burgemeester Erik Boog zal de avond openen.

 

Vrijmetselaars zaterdag 23 november

Op zaterdag 23 november om 13.30 uur is er een excursie naar de loge van de Vrijmetselaars Vereniging Amsterdam, Vondelstraat 39 te Amsterdam.

Dag/datum:  zaterdagmiddag 23 november 2019 Ontvangst/binnenlopen      13.00 uur  Presentatie door de heer J. Treffers 13.30 – 14.30 uur Rondleiding door de heren Treffers en Van den Burg  14.30 - 15.30 uur Afsluiting met koffie/thee/koekje in de serre     15.30 - 16.30 uur

Kosten: Geen. De HKD schenkt een vrijwillige bijdrage aan de Stichting Teknophilos. U kunt u opgeven bij de één van de bestuursleden van de HKD.

 

Eerder in de agenda van 2019

 

 

Tentoonstelling “De Burgemeesters van Diemen”

 

De Historische Kring Diemen heeft een tentoonstelling samengesteld over de burgemeesters van Diemen sinds begin 19e eeuw. Daarnaast heeft de redactie van het HKD Blad hierover een themanummer opgesteld.

 

De tentoonstelling wordt maandag 3 december om 19.00 uur geopend door burgemeester Erik Boog. Dan wordt ook het nieuwe blad van de kring gepresenteerd. De tentoonstelling zal tot medio januari 2019 in het gemeentehuis  te zien zijn.

 

Bron: Studio DMN http://studiodmn.nl/2018/11/28/1032/

 

Activiteiten HKD 2019
van de HKD

 

 

Algemene ledenvergadering

 

De ALV zal plaatsvinden op 23 maart 2019 om 14.00 uur. 

Met lezing, film, of quiz. Verassing

 

Lokatie: Burgemeester Bickerstraat 46, 1111 CC  Diemen

 

 

 

 

Oudere excursies

Excursie gebouwd de Bazel aan de Vijzelstraat, Amsterdam - Gemist? jammer.

Op 16 februari zal er een excursie zijn naar gebouwd de Bazel aan de Vijzelstraat.

Leden komen op eigen gelegenheid ernaar toe.

De HKD zorgt voor de gids en toegang.

 

Geschiedenis De Bazel

Het gebouw werd ontworpen door architect Karel de Bazel en geldt als zijn belangrijkste werk. Het werd gebouwd tussen 1919 en 1926. De architect overleed in 1923, drie jaar voordat het gebouw voltooid zou worden. De bouw werd voortgezet en voltooid door zijn chef de bureau C. van de Linde, samen met ontwerper A.D.N. van Gendt. De sculpturen zijn van de hand van Joseph Mendes da Costa, Lambertus Zijl en Hendrik van den Eijnde. De glas-in-loodramen zijn naar het ontwerp van Antoon Derkinderen en afgemaakt door Joep Nicolas.

 

Het gebouw werd oorspronkelijk De Spekkoek genoemd, naar de lekkernij met lichte en donkere lagen, maar heet tegenwoordig De Bazel, naar de naam van de architect.

De Bazel diende achtereenvolgens als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, de Algemene Bank Nederland en ABN AMRO. Tussen dit gebouw en de aan de andere zijde van de Keizersgracht gelegen Vijzelbank werd in 1974 de zogenaamde Poentunnel geopend onder de Keizersgracht. In 1999 vertrok deze bank naar de Zuidas.

 

De gemeente Amsterdam kocht daarop het pand om er uiteindelijk, na een grondige renovatie door architectenbureau Claus en Kaan en restauratiearchitect Maarten Fritz, vanaf 2007 het Gemeentearchief in te huisvesten. Na de verhuizing kreeg het archief tevens een nieuwe naam: Stadsarchief Amsterdam. Sinds 7 augustus 2007 is het archief daar voor publiek geopend. Ook het Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam is naar dit gebouw verhuisd. Op 12 september 2007 vond de officiële opening plaats door prinses Beatrix. Sinds 2013 is er ook het Werelderfgoed-podium, het informatiecentrum voor de Nederlandse monumenten op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Het gebouw

 

Het gebouw valt op in zijn omgeving: waar de grachtenpanden in de omgeving niet verder komen dan vijf bouwlagen, telt De Bazel er tien. Bovendien is het gebouw ongebruikelijk lang (een lengte van 100 meter langs de Vijzelstraat) en breed.

 

Het betonskelet van het gebouw – ontworpen door Van Gendt – is bekleed met klinkers, afgewisseld met stroken graniet. In de sokkel is syeniet verwerkt. De massiviteit van het gebouw wordt getemperd door een aantal verticale terugsprongen in de gevelwand.

 

Het pand ligt om twee lichthoven (vides met lichtkappen). Deze werden oorspronkelijk alleen onderbroken door een glazen tussenvloer op de derde verdieping. Na de Tweede Wereldoorlog werden in deze hoven vloeren gelegd. In de open lichthofconstructie en de detaillering van het exterieur is verwantschap met het werk van de Amerikaanse architecten Frank Lloyd Wright en Louis Sullivan merkbaar. Bij de renovatie werden in 2006 de lichthoven weer in oude staat hersteld. Vrijwel alle interieuronderdelen van het gebouw, zoals vloermozaïeken, luchtroosteromlijstingen, telefooncellen en de inrichting van de werkkamers, inclusief het meubilair, werden eveneens door De Bazel ontworpen. Hoewel veel in het interieur is gewijzigd, is onder meer de grote vergaderkamer op de derde verdieping in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Aan de uiteinden van het gebouw bevonden zich op de begane grond aan de Vijzelstraat twee winkels; rechts een wisselkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en links een winkel voor schrijfgerei en kantoorbenodigdheden, die na de renovatie van 2006 omgebouwd is tot de entree van de Stadsboekwinkel.

 

Het gebouw werd in 1991 uitgeroepen tot rijksmonument.

 

Bron + Foto: Wikipedia 

 

 

Binnenstad Weesp

Concept

Excursie naar Weesp

Op 11 of 18 mei willen we een excursie organiseren naar Weesp. 

 

Geschiedenis

 

Eerste bewoning

De omgeving moet al lange tijd bewoond zijn geweest. Er zijn in Weesp resten gevonden van nederzettingen uit de zesde eeuw voor Christus.[1] In de Aetsveldsche polder ten zuiden van Weesp werd door de Stichting voor Bodemkartering uit Wageningen een vindplaats ontdekt uit de Midden- en Late IJzertijd. Uit het onderzoek kwam de conclusie dat omstreeks 300-200 v.Chr de oevers aan de Vecht intensief werden bewoond. 

 

De eerste vermeldingen van Weesp stammen van omstreeks het jaar 1150 als Wispe of Wesopa.

 

Vesting Weesp

Voor 1355 had Weesp al een aarden en houten omwalling. Op 20 mei 1355 verleende , de graaf van Holland, stadsrechten aan Weesp. De stad lag namelijk strategisch aan de grens tussen het machtsgebied van de graven van Holland en de bisschop van Utrecht. De stad kreeg met de stadsrechten een eigen bestuur, eigen rechtspraak en ook werd het ingevoerd, dat noodzakelijk was voor de bewoners die een eigen beroep of bedrijf wensten uit te oefenen. Door het verlenen van deze stadsrechten en uitbreidingen daarop door en , werd Weesp een welvarende stad. De stadsrechten maakten het ook mogelijk dat de stad zich beter kon verdedigen en vanaf 1517 werden er stenen stadsmuren gebouwd.

 

 

Kaart van Weesp 1812.

Duidelijk zichtbaar zijn de nooit voltooide bastions, twee aan de noordkant en twee aan de westkant van de stad.

 

 

Na de Franse belegering in 1672 werd de verdediging van Weesp flink uitgebreid met vier bastions (oud-Nederlands vestingstelselstijl), waarvan twee op de Ossenmarkt, het door het graven van een gracht ontstane eiland in de Vecht. De vesting werd echter nooit voltooid. De overige vier bastions die in het ontwerpplan zaten werden niet gebouwd, waarschijnlijk door geldgebrek. Twee singels markeren de plaats waar deze bastions zouden komen. 

 

In september 1787 trokken diverse Pruisische divisies Nederland binnen. De veldtocht verliep voorspoedig en in de nacht van 22 op 23 september viel de Pruisische bevelhebber Von Kalkreuth Weesp aan.[2] De aanval mislukte in de duisternis en de regen. De kanonnen ter ondersteuning van de Pruisische aanval konden door de modderige wegen niet worden aangevoerd, waar het geschut op de bastions van Weesp geen last van had.[2] De kanonnen vuurden op de aanvallers en toen de sluizen werden geopend om het land onder water te zetten, trokken de Pruisen zich terug.

 

Weesp 

De gemeente telt 19.307 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 21,88 (waarvan 1,21 km² water).

Weesp verkreeg in 1355 stadsrechten en groeide in de daaropvolgende eeuwen uit tot een vestingstad in de en . Jenever en bier, evenals cacao, waren lange tijd de economische drijfveren. Recenter groeide Weesp uit tot een voor het nabijgelegen .

Bestuurlijk is Weesp de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die als overige kernen en omvat.

 

Na een referendum over de bestuurlijke toekomst in maart 2018 zal de gehele gemeente fuseren met de gemeente Amsterdam.

 

Bron: Foto Wikipedia

 

Naploeon in Holland

 

Frans Festival

Van 17 tot en met 19 april 2019 zal er in de Omval een Frans Festival met muziek, eten,

film en lezingen plaatsvinden.

 

Aan de HKD is gevraagd of we een lezing willen houden over “Diemen in de Franse Tijd”.

 

Foto: Wikipedia

 

 

Vereniging 

Historische Kring Diemen

 

HKD, steeds in beweging