Nieuws & Nieuwtjes 3. 

4.3. - 2.1.

HKD Agendanieuws

 

 

www.diemerkrant.nl 

 

Project de Sniep in Diemen overgenomen

 

Posted on 20 december 2017 By RP

 

Woningbelegger Vesteda heeft het project met 202 woningen op Punt Sniep in Diemen overgenomen van ABC Vastgoed. De woningen worden naar verwachting begin 2020 opgeleverd. Het project aan de Muiderstraatweg omvat 10 woonblokken, 182 ondergrondse parkeerplaatsen, 52 parkeerplaatsen op maaiveld en 530m2 aan commerciële ruimte voor onder meer horeca. De woningen variëren van circa 52m2 tot circa 128m2 en bestaan uit voornamelijk appartementen aangevuld met een aantal stadswoningen. Ook komt er een gemeenschappelijke tuin en een haventje Het gehele project wordt zonder gasaansluiting gerealiseerd. Pieter Knauff, director Acquisitions: “Met de verwerving van Punt Sniep geeft Vesteda verder invulling aan de grote vraag naar vrije sector huurwoningen in Diemen en Amsterdam. Door de kleinschalige en tegelijkertijd stedelijke uitstraling van het project, de ligging in het water en het intieme binnengebied met (horeca-)voorziening krijgt Punt Sniep een eigen identiteit met een gevarieerd aanbod aan betaalbare huurwoningen in het middensegment.’’

 

Bon: Diemerkrant

 

www.diemernieuws.nl

Foto’s: Trudy Kroese 

tenzij anders vermeld

 

De herdenking op De Nieuwe Ooster. (Foto: Historische Kring Diemen)

 

Comité Diemen 1940-1945 en HKD herdenken piloten

 

do 16 nov 2017

 

DIEMEN - Henk de Wild, die zich jarenlang heeft ingezet voor de oorlogsherdenkingen in Diemen, Josje Kronenberg van het Comité Diemen 1940-1945, Taco ten Dam en Wiard Krook van de Historische Kring Diemen (HKD), waren zaterdag aanwezig bij de Klaprozenherdenking op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

 

Op De Nieuwe Ooster liggen buitenlandse militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 325 militairen. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos.

 

Ook de vijf bemanningsleden van de Wellington Mark X bommenwerper 'HE-154' van de Royal Australian Air Force liggen begraven op De Nieuwe Ooster. Dit vliegtuig werd op 12 juni 1943 op de retourvlucht van een bombardementsmissie boven Düsseldorf in de buurt van Diemen neergehaald door de Duitse luchtafweer. Het toestel stortte neer in het weiland van boer Cor Hennipman in Overdiemen. Doordat de bemanning besloot om een noodlanding te maken en het brandende vliegtuig niet per parachute te verlaten, verrichtten zij een heldendaad en behoedden een aantal bewoners van Diemen-Noord en Amsterdam-Oost voor een ramp.

 

De piloten, de Brit Arthur Jones en de Australiers Fletcher Green, Kenneth Fletcher, Edward Milliken en John Mell kwamen daarbij om het leven. De leeftijd van deze vrijwilligers varieerde tussen de 21 en 26 jaar. Met name HKD-redactielid Wiard Krook heeft diepgaand onderzoek gedaan naar deze vliegramp in Diemen, waardoor de jong overleden vliegers de laatste jaren tijdens de herdenking op De Nieuwe Ooster ook bijzondere aandacht uit Diemen krijgen.

 

Bron: DiemerNieuws

 

Eigen NieuwsdienstHKD

 

Lezing mevrouw Corrie Swinkels-Verwer

 

Diemen 11-11-2017, eigen nieuwsdienst HKD

Op zaterdag 11 november organiseerde de HKD een lezing gehouden door mevrouw Corrie Swinkels-Verwer.

 

 

Voor ruim 50 bezoekers hield zij een erg leuk en interessant verhaal over haar hobby en vooral werkzaamheden op het gebied van textielrestauratie.

 

 

ZIj heeft vele jaren bij het Rijksmuseum gewerkt en daar prachtige kleden en kledingstukken gerestaureerd. Ook voor het Koninklijke Huis heeft zij veel werkzaamheden verricht.

Het publiek was na afloop erg enthousiast over deze met veel ankedotes gehouden voordracht.

 

Bron: Eigen Nieuwsdienst HKD

 

 

www.diemernieuws.nl

Foto’s: Trudy Kroese

tenzij anders vermeld

 

Foto: Trudy Kroese, 

 

Kerkklok luidt weer en geeft tijd weer aan

 

za 28 okt 2017

 

DIEMEN - De klok van de kerk Sint-Petrus' Banden doet het weer.

 

Sinds donderdagavond luidt de kerkklok weer elk half uur en kan iedereen ook weer zien hoe laat het is.

 

De kerkklok is maanden defect geweest en is onlangs gerepareerd.

 

De klok kon nog wel handmatig worden geluid tijdens speciale gelegenheden, zoals uitvaartdiensten. 

 

Bron: DiemerNieuws

 

 

Een lange rij hijskranen langs de Weespertrekvaart.

  

Koninklijke Saan viert 120-jarig bestaan met Spektakeldag

 

wo 27 sep 2017

 

DIEMEN -  In 1897 richtte Petrus Hendricus Saan een bodedienst op en verhuisde hij nog zelf met een handkar. Nu bestaat Saan, inmiddels Koninklijk, dus 120 jaar. Zaterdag werd dat heel toepasselijk gevierd met een SpekTAKELdag.

 

Medewerkers, oud-medewerkers, familieleden en relaties genoten bij het bedrijf van diverse demonstraties en activiteiten.

 

Rij hijskranen

En ook aan de rest van Diemen ging deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij, want voor het pand van Saan op de Weesperstraatweg stond afgelopen zaterdag een rij prachtige hijskranen langs het water van de Weespertrekvaart.

 

Hijsdiploma

Al het materieel stond verder op het terrein uitgestald. Medewerkers gaven demonstraties met hijskranen, hijsportalen, verhuiswagens en ander materieel. Iedereen kon zelf actief meedoen aan de heftruckproef, hijsen met de minikraan, de verhuisdozenrace of de puzzeltocht. De kinderen konden een 'hijsdiploma' halen en vermaakten zich onder begeleiding van leden van Scouting Diemen onder meer op de stormbaan en de springkussens.

 

Bron: DiemernNieuws

 

www.diemerkrant.nl

 

Saan is praktijklocatie voor verhuisopleiding

 

18 september 2017 Posted on By 

 

Saan Verhuizingen in Diemen gaat een praktijklocatie en een docent leveren voor de opleiding Projectverhuizer van het Verhuiscollege, het opleidingsinstituut van de Organisatie voor Erkende Verhuizers. Verhuiscollege werkt samen met verhuisbedrijven aan de uitbreiding van het aantal praktijklocaties bij Erkende Verhuizers in huis. Zo brengt men de vakopleidingen dichter bij de ondernemers en hoeven werknemers die de opleiding volgen korter te reizen. De docent, Charl Mulder, is gestart met het voorbereiden van de lessen die in oktober van start gaan. Charl is een echte praktijkman, met ruime ervaring op het gebied van grote projectverhuizingen bij Saan. Het contract voor de samenwerking werd getekend door Anton Vis (rechts) van de Organisatie voor Erkende Verhuizers en Rutger Alferink, algemeen directeur van Koninklijke Saan.

 

Bron: Diemerkrant

 

 

Antieke tram trekt volle bak in Diemen

 

Posted on 9 september 2017 By BP

 

De oude tram die dit weekend door Diemen reed in het kader van de Open Monumentendag trok telkens weer een volle bak. De tram uit de jaren vijftig reed vanaf halte Schoolstraat elk half uur heen en weer naar de DiemerKrant, 9 september 2017

 

Van Swindenstraat in Amsterdam. De halte Schoolstraat stond vrijwel voortdurend vol met wachtenden, oud en jong, die een gratis ritje wilden meemaken. Lijn 11 reed vroeger van Station Muiderpoort via het toenmalige Station Weesperplein naar het Centraal Station maar volgde nu in Diemen het spoor van lijn 9. Ook de overige monumenten die hun deuren hadden opengesteld, zoals de Rooms-Katholieke Kerk, Schuilkerk De Hoop en de oude pastorie, kregen veel belangstellenden binnen.

 

Bron: Diemerkrant

 

Eigen Nieuwsdienst HKD

 

Foto: onbelend

 

Drukke kramenmarkt en Gemeentecafé

 

Eigen Nieuwsdienst HKD, 9 september 2017Diemernieuws

 

De kramenmarkt die zoals altijd tijdens de laatste dag van het Diemer Festijn wordt gehouden, werd ook dit jaar weer druk bezocht. Veel verenigingen, instellingen en politieke partijen gaven acte de présence terwijl er daarnaast ook een flink aantal meer commerciële kramen op het Diemerplein te vinden waren. Ook druk was het bij het Gemeentecafé, dat wegens het slechte weer wel naar de hal van het Gemeentehuis was verplaatst. De finale van Heel Diemen Bakt, de PubQuiz, de modeshow van Dress for Success en andere activiteiten konden zich in een grote en zeker ook gezellige belangstelling verheugen.

 

Bron: Eigen Nieuwsdienst HKD

 


Foto: John Haen - Op de foto: Links: Frans Wagenaar, rechts Frans Deckers

 

De HKD-kraam de kramenmarkt op het Diemerplein,

Gemeentedag, DiemerFestijn 2017

 

 

9 september 2017, Eigen Nieuwdienst HKD

 

Het was een fijne en zeer geslaagde dag!

's morgen in het begin nog al wat regen om elf uur kwam de zon door en werd het vrij druk op de markt, samen met de tentoonstelling "Boeren burgers en buitenlui" in ons clubhuis, 6 nieuwe leden. op de tentoonstelling kwamen er alleen al op zaterdag meer dan 35 bezoekers.

 

Bron: Eigen Nieuwsdienst HKD

 

 

 

www.diemernieuws.nl

Foto’s: Trudy Kroese

tenzij anders vermeld

 

 

Foto: DiemerNieuws

 

Vuurwerk aan slot Diemer Festijn

 

za 9 september 2017

 

DIEMEN - Met een groot vuurwerk aan de Venserkade is de 35e editie van het Diemer Festijn zaterdagavond afgesloten.

 

De hele zaterdag was er veel te doen in het centrum van Diemen. Het Gemeentecafé in het gemeentehuis werd druk bezocht, en ook voor de activiteiten buiten was veel belangstelling. Het weer zat dan ook onverwacht mee: op een enkele bui na bleef het droog. 

 

Bingo! In de feesttent moesten extra tafels worden aangesleept voor de vele bingospelers die hoopten op een mooie prijs.

 

Dansen 's Avonds geen tafels en stoelen, maar een tent vol dansende en meezingende feestgangers. Een groot feest, daar zorgden op het podium artiesten als Romy Monteiro en Peter Beense wel voor. 

 

Vuurwerk Toen het feest in de tent was afgelopen, werd de 35e editie van het Diemer Festijn afgesloten aan de Venserkade, met een groot vuurwerk. 

Meer foto's van het Diemer Festijn en de Gemeentedag in het DiemerNieuws van donderdag 14 september.

 

Bron: DiemerNieuws

 

 

 Deckers Studio Fradeck

 

Red de muurschildering van Pierre van Soest

Red de Grote Rietschuur, in Diemen

 

Vernieuwde Website:

http://fradeck.nl/red_de_muurschildering_van_p_v_soest.html

 

Facebook:

https://www.facebook.com/De-Grote-Rietschuur-Diemen-428259254002885

 

Bron: Studio Fradeck -  www.fradeck.nl

 

 

 

 

Onder constructie

 

 

 

Foto’s:

tenzij anders vermeld

 

 

Het hotel on Bergwijkpark., Foto : Trudie Kroese

 

VIA Hotel in Bergwijkpark open

 

Hotel telt 170 kamers

 

Diemen, 7 september 2018

 

Diemen Het Via Hotel ia vandaag geopend.

 

Het hotel aan het diemehof 20 telt 170 kamers en in totaal 744 bedden - gedeeld over 8 verdiepeingen - die beschikbaar zijn voor grote groepen mensen en backpackers. uitconcept an bugelhotel heeft de Engelse opdrachtgever ia al uitgerold over Engeland en zet hiermee nu een eerste stap in Nederland.

het hotel heeft een eigenwijze urban uitstraling, volgens het ontwerp van Oever Zaaijer en het interieurontwerp van Sherly Leysner, Naasr de 170 kamers zijn er een restaurant, een cineroom en nog vele ander voorzieningen die zorgen voor een levendig hotel.

 

Bron:DiemerNiruws

 

 

 

 

 

ViaAmsterdam Hostel in Diemen klaar voor gasten

 

 

Foto Brian Elings

 

 , 5 september 2017 Posted on RP

 

Het eerste Via-hotel in Nederland, VIA-Amsterdam in Diemen, is door bouwer Van Wijnen overgedragen aan de eigenaar. Van Wijnen heeft dinsdag de sleutel ”abseilend” uitgereikt aan de Engelse opdrachtgever. Het hostel telt 170 kamers met alles bij elkaar 744 bedden en beschikt over een restaurant, een cinemaroom en andere voorzieningen. Het Diemense hostel op bedrijvenpark Bergwijkpark-Zuid is vooral gericht op grote groepen mensen en backpackers die er voordelig kunnen overnachten in de buurt van Amsterdam. VIA zet met dit project de eerste stap op de Nederlandse markt. Het hostel zou begin september ook de eerste gasten ontvangen maar boeken via de site van VIA lijkt nog niet mogelijk.

 

Op de foto v.l.n.r. Sjoerd Pronk (Van Wijnen), Yuval Hermann en Cyril Ogunmakin (VIA) en Steven de Vlugt (Van Wijnen). Foto Brian Elings 

 

Bron: Diemerkrant

 

 

Eigen Nieuwsdienst HKD

 

 

 

Verdwenen Hotels in Diemen

Foto's: Beeldbank HKD 

 

 

 

Hotel-Restauran "De Kroon" , het enig hotel in Diemen, werd op 15 april 1973 gesloten.Rechts naast het hptel stond een rijtje huizen "De Zeven Wonderen" genaamd.Op de achtergrond de Nic. Lublinkstraat

 

 

"Zwitser Hotel"

Feest in het Diemense gemeentehuis.Links naast het gemeentehuis het "Zwitser Hotel". Dit hotel werd in 1883 gebouwd met het oog op het in dat jaar te houden Wereldtentoonstelling in Amsterdam

 

 

 

Foto’s:

tenzij anders vermeld

 

 

 

 Foto: Trudy Kroese

 

Wethouder Klaasse opent nieuwe zaak RataPlan

vr 1 sep 2017,

 

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken heeft vrijdag het nieuwe pand van hergebruikwinkel RataPlan aan de Weesperstraat 140 geopend.

 

RataPlan beschikt in de nieuwe winkel over veel meer ruimte dan in de vorige zaak. Er kunnen veel meer artikelen op een overzichtelijke manier worden getoond aan de klanten.

 

 

 

 

 

Foto’s:

tenzij anders vermeld 

 

 

 

Reparatie kerkklok begint in september

 

ma 28 aug 2017, Foto Tudy Kroese

 

DIEMEN - De kerkklok van de kerk Sint Petrus' Banden functioneert naar verwachting eind september weer. Dit laat het parochiebestuur weten.

 

De motor van de kerkklok is sinds mei defect. De klok staat hierdoor stil en luidt ook niet meer elk half uur. De klok kan wel handmatig worden geluid. Bijvoorbeeld tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals een uitvaartdienst.

 

Joost van Westing, lid van het parochiebestuur Sint Petrus' Banden: "De onderdelen die noodzakelijk zijn voor de reparatie van de kerkklok zijn besteld. De onderdelen zijn nog niet bij de klokkenmaker binnen. De verwachting is dat de reparatie volgende maand begint en dat de klok eind september weer loopt."

 

 

 

 

 

Foto’s:

tenzij anders vermeld

 

 

 

College akkoord met nieuwbouw Arent Krijtsstraat,

gemeenteraad nu aan zet

 

do 24 aug 2017   

DIEMEN - Het college van B en W wil een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van een pand aan de Arent Krijtsstraat 1. De gemeenteraad is nu aan zet. Die beslist in september of er al dan niet een verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven.

 

Het plan voor hoogbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg stuit op het nodige verzet van direct omwonenden. Een aantal mensen dat elders in de gemeente woont vindt het evenmin een goed idee.

 

Zienswijzen

Van 1 tot en met 29 juni konden er zienswijzen worden ingediend aangaande het ontwerpbesluit omgevingsvergunning en ontwerpbesluit hogere waarden. Het college geeft aan ruim dertig zienswijzen te hebben ontvangen en heeft deze beantwoord. De antwoorden staan in een reactienota die de indieners van zienswijzen hebben ontvangen.

Het college van B en W kan pas een omgevingsvergunning afgeven nadat de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen heeft afgeven over de omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan.

 

Raadsvergadering

De voorgestelde verklaring van geen bedenkingen wordt behandeld tijdens de informatieve raadsvergadering van 14 september. Op 28 september neemt de gemeenteraad naar verwachting een besluit over het verlenen van de verklaring van geen bedenkingen.

 

De ontwerpverklaring van geen bedenkingen ligt tot en met 31 augustus ter inzage bij de balie van het gemeentehuis. Tot en met 31 augustus kan iedereen schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze indienen bij de gemeenteraad tegen de ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Een schriftelijke zienswijze kan worden gestuurd naar de gemeenteraad, Postbus 191, 1110 AD te Diemen.

 

 

 

 

Foto’s:

tenzij anders vermeld

  

 

 

Ronald bij het onderzoek naar de staat van de fundering al een kijkje nemen onder de straat. (Foto: Trudy Kroese)

 

De onderheide straten in de wijk Centrum West

zijn cultureel erfgoed

 

zo 20 aug 2017

 

DIEMEN - Zijn de onderheide straten in Diemen cultureel erfgoed of niet? Dat is de centrale vraag in de masterscriptie van Ronald van Gelder. Hij deed de afgelopen jaren onderzoek naar deze bijzondere straten.

 

Toen een paar jaar geleden de eerste plannen werden gepresenteerd voor een grootscheepse opknapbeurt van de wijk Centrum West bleek dat de gemeente van plan was de onderheide wegconstructie te verwijderen, in de veronderstelling dat deze erg slecht en onveilig was. Doodzonde, vond wijkbewoner Ronald van Gelder meteen al. "Deze wijk is uniek, wat mij betreft zouden gemeente en hogere overheden de 'Nieuwe Buurt' tot cultureel erfgoed moeten verklaren. De gemeente is zich van deze status zeker bewust en staat positief tegenover de gedachte om het aanwezige Diemens cultureel erfgoed zoveel mogelijk te behouden. Diemen heeft niet veel, dus moet hier zuinig op zijn".

Vereniging Historische Kring Diemen

Attentiepunten